Ρωτήστε μας!
Είναι ένα μικρό καράβι..." Ο παιδικός σταθμός, αποτελεί το πρώτο περιβάλλον στο οποίο κοινωνικοποιείται το παιδί, μετά την οικογένεια του. Για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει, μας μιλά η κα Αθανασία Ανδρουλιδάκη, παιδαγωγός και ιδιοκτήτρια στο κέντρο προσχολικής αγωγής Το μικρό Καράβι".

Τι σημαίνει μικρό καράβι;
Ένα μέσο περάσματος από την αγκαλιά του σπιτιού, σε μιαν άλλη αγκαλιά Το καράβι του πρώτου ταξιδιού που θα κάνουν στη ζωή τους τα παιδιά. Κοντολογίς, ένα παιδί 2 ή 3 ετών μετακινείται από το χώρο με στόχο να μοιράζεται, να συνυπάρχει, να ανήκει όχι πια σαν αρχηγός, αλλά σαν συνταξιδιώτης που αυτό αργότερα θα σημαίνει την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική του ένταξη. Η μετάβαση αυτή είναι καθοριστική αλλά και δύσκολη και γι' αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή και πιο ασφαλής για να μην αντιμετωπίζει με φόβο ό, τι σημαίνει αλλαγή και εξέλιξη στην υπόλοιπη ζωή του.

Πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι με το "μικρό καράβι";
Στο ταξίδι αυτό, όλοι εμείς οι παιδαγωγοί, δηλαδή το πλήρωμα του καραβιού, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του μικρού καραβιού, υποδεχόμαστε τους μικρούς ταξιδιώτες οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παίρνουν σιγά-σιγά το χρίσμα του δόκιμου πληρώματος. Δηλαδή, του μικρού ανθρώπου που μαθαίνει να γίνεται κοινωνικός και επικοινωνιακός. Μέσα στο μικρό καράβι το κάθε ένα από τα παιδιά αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την μοναδικότητα του, την ιδιαιτερότητα του και τον σεβασμό στην προσωπικότητα του. Έτσι διευκολύνεται να βιώσει με τα,μάτια και τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τη σημασία του ταξιδιού.

Το μικρό καράβι αντέχει στις φουρτουνιασμένες θάλασσες;
Το μικρό καράβι δεν ταξιδεύει σε φανταστικούς κόσμους, αλλά μέσα από παιδαγωγική διαδικασία προετοιμάζει το πλήρωμα για μια πραγματικότητα στην οποία συνυπάρχει το εύκολο και το δύσκολο, το απλό και το πολύπλοκο, η θέση και η αντίθεση. Το πλήρωμα του εξελίσσεται διαρκώς, συνδημιουργεί και συμπορεύεται για να μπορούν να γίνονται οι δυσκολίες της προσαρμογής, της ανάπτυξης καυτού μεγαλώματος, εμπειρίες ζωής και εφόδια για την επιτυχή συμβίωση και διαβίωση των νέων ανθρώπων στην πραγματικότητα που εκτός από δύσκολη είναι και όμορφη και ελπιδοφόρα.

Τι αλλιώτικο έχουν αυτά τα ταξίδια με το μικρό καράβι;
Στα ταξίδια του το μικρό καράβι δίνει την ευκαιρία στο δόκιμο πλήρωμα του να βιώνει δημιουργικά τη γοητεία της διαδρομής, Τα ταξίδια μας είναι ταξίδια ωρίμανσης και δικής μας προσωπικής ανάπτυξης, αφού το κάθε παιδί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο μας δείχνει τον δρόμο. Υλικό μας το χρώμα, το σχήμα, οι μουσικές και η συναίσθηση ότι η συνάντηση είναι εκείνη που μπορεί να κάνει το ταξίδι μοναδικό και πολύτιμο.

Τι μήνυμα θα στέλναμε ως πλήρωμα του "μικρού καραβιού" στους γονείς των υποψήφιων μικρών ταξιδιωτών;
Σ' αυτό το ταξίδι οι γονείς δεν μένουν έξω από το μικρό καράβι κουνώντας το μαντήλι. Χωράνε κι αυτοί με το δικό τους μοναδικό ρόλο συνεργαζόμενοι με εποικοδομητικό και λειτουργικό τρόπο με το πλήρωμα. Δεν είμαστε εμείς που ταξιδεύουμε τα παιδιά τους στο πρώτο τους μεγάλωμα. Στο τιμόνι είναι πάντα εκείνοι κι εμείς κρατάμε την πυξίδα.